•                                             

                                             

  •                                ;             

                                             

  •                                             

                                             

MENU

Де можна купити гострі соуси в Україні?

Гострий соуси, в якій би кухні світу не використовувався містить капсаїцин, речовина, яке і відповідає за його пекучість. Капсаїцин знаходиться в перегородках і мембрані перцю. Ступінь пекучості перцю вимірюють за шкалою Сковілла, представлену в 1912 році. Одиниці шкали Сковілла (ЕШС, SHU) потрібні для оцінки змісту капсаїцину в складі перцю. Сорт перцю Carolina Reaper (Кароліна Ріпер) вважається одним з найбільш гострих перців у світі - 2 200 000 SHU, тоді як хабанери (Капсикум китайський) дають 350 000 SHU.

Перші гострі соуси з'явилися ще за часів ацтеків, і почали вживатися в їжу ще 3000 років до нашої ери. Слово "чилі" мовою ацтеків означає "червоний". Незважаючи на те, що багато хто пов'язує перець чилі з республікою Чилі, мовою корінного народу країни кечуа слово "чилі" перекладається як "холодний".

Рецепт першого гострого соусу був простим, оскільки перець чилі змішувався з водою і пряними травами. У 16 столітті рецепт соусу змінився, оскільки в Португалії його складу урізноманітнили коштом додавання оцту. А перші пляшки, куди заливався соус з кайенского перцю, почали з'являтися саме в штаті Массачусетс в 1807 році, тому історію гострих соусів тісно пов'язують з США.

Найгостріші соуси у світі

 

Найгостріші соуси в світі відрізняються сортом гострого перцю за шкалою Сковілла, хоча всі вони корисні для здорового організму людини. Іноді гострий соус продається з відміткою, що магазин не несе відповідальності за наслідки. Тому купуючи гострі соуси( Острый соус ) потрібно уважно ознайомитися з його складом.

У списку найбільш гострих соусів знаходиться Bleir's, який виготовляється з сорти перцю Хабанера, Халапеньйо і інших сортів гострого перцю. За консистенцією соус не схожий на традиційний соус, а складається з кристалів, що складаються з чистого капсаїцину. За шкалою Сковілла продукції Bleir's можна дати до 16 000 000 SHU, тоді як Atomic Kick Ass трохи поступається по пекучості Bleir's - 12 000 000 SHU. У складі Atomic Kick Ass є Кароліна Ріпер і Моруга Скорпіон, які на вершині шкали Сковілла по пекучості.

В інтернет-магазині Strange Food можна придбати Bleir's Original Death Hot Sauce (35 000 SHU), в складі якого червоний, помаранчевий хабанеро і Кайенский перець. Смак сорти хабанери можна знайти і в Arizona Gunslinger (до 10 000 SHU), Dave's Gourmet Hurtin 'Habanero (150 000 SHU). Сорт Кароліна Ріпер присутній в складі Bravado Spice Black Garlic Carolina Reaper, ступінь пекучості якого за шкалою Сковілла оцінюють в 1 000 000 SHU.